A sör szentélye, Zirc

El kell felejteni az előítéleteket a filmbéli pityókás barátokról vagy éppen a magányba fordult, morózus szerzetesekről, mert amivel Zircen találkozunk, az valami egészen más. Itt működik az apátság barokk pincéjében Magyarország egyetlen valódi apátsági sörfőzdéje és nem is akármilyen!

A ciszterciek is azt vallják, hogy manapság talán az evés az egyetlen olyan alkalom, amikor az emberek végre leülnek és egymással beszélgetnek. A szerzetesi élet mindennapi munkája és imádságai mellett a rend a közösség támogatója is. Teszi mindezt innovatív kezdeményezéseivel, azzal például, hogy hagyományokra alapozva felébreszti a múltat és megteremti a kulturált italfogyasztás feltételeit.

A Zirci Ciszterci sörfőzés 1735-ben útnak indult, 280 éves hagyományát élesztették újra az elmúlt évben az új sörfőzde megalapításával. A Zirci Ciszterci Apátság saját beruházásaként alig 1 év alatt hozta létre saját barokk pincéjében a vadonatúj sörfőzdét. Nem szórakozást vagy élvezeti cikk gyártást céloztak meg, hanem egy hagyományosan a rendhez kapcsolódó tevékenység újraindítását.

A múlt hagyománya és a modern technológia összefonódik. A főzőház elegáns, tekintélyt parancsoló megjelenésű, a mai kor követelményeinek megfelelő, rozsdamentes elemekből készült. A pincében katonásan sorakoznak az erjesztőág tartályai, mégis a nagyüzemi sörfőzdék magas minőségi sztenderdjei teljes összhangban vannak a kézműves sörök egyediségével, mindezt fűszerezve az apátság nyújtotta hagyományokkal. A Zirci Apátsági Sörfőzde a gigászi sörfőzdéknél jóval kisebb, a kis sörfőzdék között viszont a legnagyobb méretű hazánkban. Nem cél a nagyüzemi méret, hiszen nem szeretnék elveszíteni a sörgyártás manufakturális jellegét. A manufaktúrában nem történik értékesítés és jelenleg a sörfőzde sem nyitott még a látogatók előtt, de az itt készülő sörfajták a Monostori Ajándékboltban és a Monostori Falatozóban megkóstolhatók.

A régi receptek sajnos nem kerültek elő, bár az apátság könyvtárában találtak már a sörfőzés történetére vonatkozó iratokat. Egyedi és makulátlan minőségű, prémium kategóriájú söröket hirdet az Apátsági Manufaktúra, és valóban, nem kell csalódnunk. A Zirci Apátsági Pils (5,0% alkohol, 12,6° balling) klasszikus, könnyű, kevésbé kesernyés, aranyszínű láger, melyet a ciszterciek mindennapi fogyasztásra szánnak. Ez jóval aromásabb, mint a Magyarországon is elérhető világos sörök, viszont könnyebben fogyasztható, mégis tartalmas sör. A Zirci Apátsági Búza (6,0% alkohol, 14,2° balling) selymesen citrusos, szűretlen búzasör, amit leginkább étkezések kísérőjének ajánlanak. Ez a sör erősebb és édesebb is mint  a német típusú sörök, ezáltal kellemesen hűsítő hatású. Igen magas a búzamaláta aránya, ami egyfajta mézes, virágos, nektáros illatjelleget kölcsönöz a sörnek, és ez az ízében is felfedezhető. A Zirci Apátsági Belga (5,3% alkohol, 13,5° balling) félbarna, csalogató illatú, karakteresen komlózott sörkülönlegesség, mely erősebb és táplálóbb a mindennapi söröknél, ugyanakkor kevesebb szénsavat tartalmaz, mint a hasonló belga típusú sörfajták. A belga sörfajták egy markáns, intenzív ízvilágot képviselnek, amit a magyar fogyasztók még kevésbé ismernek. Éppen ezért Zircen, igyekeztek úgy karakterizálni az ízeket, hogy ne legyen teljesen idegen a sörfogyasztók számára, mégis már tartalmazza az apátsági sörökre jellemző trendeket.

Az 1182-ben alapított kolostor épületegyüttese hosszú évszázadok során alakult ki. Mivel ki nem használt épületrészei is voltak, ezért pályázott a ciszterci rend az önkormányzattal közösen egy látogatóbarát turisztikai beruházás keretében a város főterének, és a kolostor látogatóközpontjának kialakítására. A minden ízében modern látogatóközpont az egykori narancsházban meg is valósult. Interaktív terminálok és többérintős képernyők kalauzolják a látogatót az egyház- és rendtörténeti kiállításon. A beépített monitorok pedig sokrétű történeti és művészettörténeti tartalmat szolgáltatnak, bemutatva a Zircen élő szerzetesek korábbi és jelenlegi mindennapjait.  A családbarát szolgáltatások részeként a gyermekekre is gondoltak, ugyanis kódexíró pultokat helyeztek ki a látogatóközpontban, amelyeknél bátran gyakorolható az eredeti lúdtollal való kódexírás.

A látogatóközpont megtekintése után, a hatalmas, kéttornyú barokk apátsági templom különleges és kihagyhatatlan látványosság. A bazilika főoltára Magyarország legnagyobb barokk stílusban készült oltárépítménye. A szószék és a szentély faragott bútorzatai igazi remekművek. Szintén egyedülálló, hogy a templomban két orgona is helyet kapott. Az apátsági templom szintén szabadon látogatható.

A ciszterciek tulajdonában és kezelésében álló Zirci Arborétumban lezajlottak a rekonstrukciós munkák. Az angolkert stílusban kialakított park hazánk legmagasabban fekvő fás gyűjteménye, ahol még megtaláljuk az 1780-as telepítés idős faegyedeit. A fejlesztéseknek köszönhetően új vizes élőhely létesült, a meglévő növényanyag pedig jelentősen gazdagodott. Az arborétumban lévő tavat a helyiek Sör-tóként is szokták emlegetni, a mellette lévő házat a bejáratánál pedig, sörházként, itt sem feledve, sőt tanúsítva, hogy Zircen valamikor sörfőzde működött.

Nemcsak turisztikai látványosságot, hanem a visszatérőknek egyfajta spirituális oázist is jelent ez a hely. A bemutatott történelem és az itt megélt hangulatok hatására valamiféle befelé fordulás, töprengés indul el az emberekben. A vendéglátók bíznak abban, hogy látogatóik az innen vitt útravalóval lelki gazdagságot kaphatnak mindennapjaikhoz.