Harrer Chocolat: „Ismerjük meg a csokoládét!"

Az osztrák Karl Harrer és magyar felesége Harrer-Abosi Beatrix 1995-ben megnyitották soproni cukrászdájukat majd 2009 nyarán csokoládéműhelyüket. Nem gazdasági döntést hoztak: szerintük Magyarországon a minőségi cukrászat iránt ugyanolyan igény van, mint Ausztriában.

„23 éve ismertük meg egymást. A férjem és családja osztrákok, de a soproni üzletnyitásban csak az játszott szerepet, hogy én soproni vagyok" – kezdi a Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda történetét Harrer-Abosi Beatrix. – „A férjem Ausztriában egy kisvárosban élt, az ötezer fős település nem bírt volna el még egy cukrászdát. Egy üzletünk van ott most is, ezt a fia vezeti."

„Ausztriában a csokoládékészítés már régóta beletartozik a cukrászmesterség tananyagába, Magyarországon csak az utóbbi időben vezették be. A csokoládé – leginkább bonbon formájában – mindig is jelen volt az osztrák cukrászdák kínálatában, ezért úgy döntöttünk, ez nálunk Sopronban is így lesz."

Beatrix szerint a magyarok kedvelik a minőségi csokoládét, és nyitottak az újdonságokra is. „Az osztrákok inkább a megszokott ízeket keresik. A magyarok szívesebben kóstolnak meg egy új, mondjuk tonkababos, számukra ismeretlen citrusfélével ízesített, vagy rózsával, ibolyával fűszerezett csokoládét."

A Harrer csokoládékat a klasszikus és nem elrugaszkodott ízek, de átfogó kínálat jellemzi. „Az a célunk, hogy az óvodásoktól a gourmet elképzelésekkel rendelkező vendégekig mindenkit ki tudjunk szolgálni. Ez csak igényes és széles palettával lehetséges."

A soproni Harrer Cukrászda és Csokoládémühely három részből áll: az épületben zajlik a gyártás, van egy klasszikus cukrászda-helyiség és egy csokoládékóstoló is, ahonnan a gyártótérbe is be lehet látni. „Ez egy klasszikus élelmiszergyártó üzem, ahová nem lehet például utcai ruhában belépni, de a csokoládékóstoló-helyiségből végig lehet nézni, hogyan készül a csokoládé."

Hétfőtől vasárnapig 10 és 14 órakor egyórás kóstoló programok indulnak a cukrászdában, amelyekre előre be lehet jelentkezni. „A vendégeink megismerhetik a csokoládékészítés minden fázisát, megtudhatják, hogyan néz ki a kakaó növény, és melyik részéből, hogyan készül pontosan a csokoládé." – meséli Beatrix.

A program során 35-45 féle csokoládés terméket lehet megkóstolni. „Az elején mutatunk kakaóbabot, félkész csokoládét is a vendégeknek, majd ét- és tejcsokoládékat. Sorra kerülnek a valamilyen fűszerrel, ízesítő anyaggal párosított darabok, például a mogyorós, az epres, vagy a chilis csokoládé, végül a töltött termékek. Kínálunk még friss gyümölcsöket csokoládé szökőkútban, végül, hogy úgy mondjam, desszertként egy forrócsoki-italt is elfogyaszthatnak a vendégeink."

Beatrix szerint a túra célja, hogy az emberek megismerjék a csokoládét. „A csokoládét sokan fogyasztják, de vajon tudják-e, miből, hogyan készül?"

Beatrix is elismeri: „Vannak, akik végigkóstolják a programot, de azért nagyon nagy mennyiségü ízes, aromás csokoládét szinte lehetetlen elfogyasztani. Érdekes megtapasztalni, hogy míg egyes látogatók inkább a klasszikus ízeket kedvelik, mások szívesen kísérleteznek az újdonságokkal. Aztán ki tudja, lehet, hogy pont az eddig számukra ismeretlen, gyömbéres-kalamanszis lesz az új kedvenc?"

Fejléckép: Ramdlon/Pixabay