A kutyás városnézés 6 alapszabálya

A városlátogatás alkalmával egy-egy várost, annak nevezetességeit, kultúráját, a szórakozási lehetőségeket, rendezvényeit, gasztronómiáját és az általa kínált vásárlási lehetőségeket fedezzük fel. Olyan izgalmas és tartalmas élmények ezek, amelyeket ma már négylábú kedvenceink társaságában is átélhetünk. Lássuk, mire kell figyelnie annak, aki kutyája társaságában útra kel, hogy felfedezze a magyarországi városok izgalmas világát!

1. Útiterv, kutyabarát szolgáltatások feltérképezése

Tudakozódjunk előre, tervezzük meg az utazásunkat állomásról állomásra! Ma már Magyarországon számos olyan szálláshely, étterem, kávézó vagy üzlet működik, ahová bevihetjük kutyánkat is, de akár a MAHART kirándulóhajókon, a Szentendrei Skanzenban vagy a tavalyi „Év kutyabarát helye" díj nyertesénél, az Óbudai Múzeumban is örömmel látják a négylábú vendégeket is. Ha egy szolgáltatónál nincs is szembetűnő helyen feltüntetve, hogy fogadnak kutyákat, érdeklődjünk utána, sok kellemes meglepetés érhet! A szálláshelyeken és más szolgáltatóknál is tájékozódjunk, kell-e díjat, belépőjegyet fizetni négylábú útitársunknak, vagy részvétele térítésmentes. 
 
 
2. Ahová csak megyünk, vegyük figyelembe kutyánk jellegzetességeit, és a házirendet! 
 
A kutya viselkedéséért minden esetben a gazda a felelős. Csak olyan helyre vigyük a kutyát, ahol tudjuk, hogy nem éri nagy stressz, illetve, jól szocializáltan tud viselkedni. Minden esetben olvassuk el a házirendet, és tartsuk be a pórázra, viselkedésre, felszereltségre vonatkozó pontokat. Tüzelő szukákra kutyás rendezvényeken gyakran vonatkoznak például speciális szabályok. (Tüzelő szukát lehetőleg egyáltalán ne vigyünk magunkkal olyan helyre, ahol más kutyák is lehetnek.)  Vegyük figyelembe kutyánk egyéni jellegzetességeit: bőrallergiás kutyákkal kerüljük a vízparti nyaralást, soha ne menjünk együtt tűzijátékot nézni és viharban ne engedjük el a pórázról, ne hagyjuk kiszökni a lakrészból.   
 
Colin a Salamon-toronyban
 
3. Kutyák utaztatása
 
 Készüljünk fel a szabályoknak megfelelő, kutyabarát utaztatásra! Az oltási könyvet minden körülmények között vigyük magunkkal. Ha autóval utazunk, érdemes két óránként megállni, hogy a kutya átmozgathassa magát. Az autóban szivacsbetéttel ellátott boxban, biztonsági övhöz csatlakoztatható hámmal, vagy elválasztó rács igénybevételével a csomagtérben utaztassuk a kutyát. Soha ne hagyjuk a kutyát az autóban bezárva, néhány percre sem!  Tömegközlekedési eszközökön és távolsági buszokon a kutyát pórázon és szájkosárral szabad szállítani és jegyet kell számára vásárolni.
A vonatokra különféle szabályok vonatkoznak - InterCity-n és I. osztályon nem utazhatunk kutyával, a többi vonaton igen -, tájékozódjun, mielőtt útra kel! Ügyeljünk egymás testi épségére, és a biztonságos közlekedésre is!
 
4. Víz, élelem, egyéb felszerelés
 
A rázósabb utak előtt mértékkel, vagy egyáltalán nem tanácsos etetni és itatni a kutyákat, de feltétlenül vigyünk magunkkal vizet. Amikor az ember sokat sétál, bizony megszomjazik. Így van ez négylábú társunkkal is, csomagoljuk be magunkkal itatótálját, és egy palack vizet. Pórázt, szájkosarat feltétlenül vigyünk! Ne felejtsük otthon a gyógyszereket, ha kutyánknak szüksége lehet rájuk. Jól jöhet egy törülköző, és egy csomag nylonzacskó is. Nyáron életet menthet a kálcium ampulla vagy pezsgőtabletta formájában is, hiszen gyakoriak a méhcsípések. De védeni kell az állatokat szúnyogcsípés (szívférgesség terjeszői) és kullancs ellen is.  Nem csak a kutya komfortérzetét növeli, ha bolhamentes. 
 

Marshall a Hármashatár-hegyen
 
5. Öltözet
 
Városlátogatás alkalmával érdemes kényelmes és praktikus ruházatot, és főleg cipőt választani, hiszen a sok séta és múzeumlátogatás bizony fizikailag is megterhelő lehet. Fokozottan igaz mindez a kutyás turizmusra, de valószínűleg a „sétáltatós" tréningruha sem a megfelelő választás. A legjobb megoldás a kettő között van: kényelmes, tiszta, „utcai" ruházat javasolt, esetleg váltópóló, váltónadrág a táskában. Hogy minden elférjen, a klasszikus hátizsákot javasoljuk!
 
6. Kérdezzük meg, milyen kifejezetten kutyás programlehetőségek vannak! 
 
Számos szolgáltatónál találkozhatunk ilyenekkel, kezdve a kifejezetten kutyás stranddal vagy hat lábon bejárható kertekkel és parkokkal, egészen a kutyás bemutatókig vagy fotózásokig, vetélkedőkig. Ilyen például a Visegrádi-hegységben található Bertényi Miklós Füvészkert, de pórázon a veresegyházi Medveothonba is ellátogathatunk kutyánkkal, ahol távoli rokonát, a farkast is láthatja - persze csak a kerítés mögül. 
A kínálatban „kutyás fitness" foglalkozásokat, kutyás kisvonatos városnézéseket is találunk.