Velencei-tó nyáron, kicsit másképp

A Velencei-tóról rögtön a fürdés és a kerékpározás jut az eszünkbe, pedig vannak ott is nagyon jó kiránduló helyek és nemcsak rossz idő esetére. Irány néhány, hagyományosnak nem mondható kiállítás és különleges hely a tó körül!

Agárdon az Velencei-tó élővilágát szinte testközelből ismerhetjük meg az Akváriumházban. Az agárdi hajókikötőnél létesült bemutatóteremben 8 darab akváriumban összesen 7085 liter vízben élnek a halak, a legnagyobb akvárium ezek közül 1785 literes.

Agárdon maradva a kultúra és történelem iránt érdeklődők térjenek be a Gárdonyi Géza Emlékházhoz, ahol 1863. augusztus 3-án megszületett Ziegler Géza, akit Gárdonyi Géza néven ismer az utókor. A kiállítás bemutatja az író életének és munkásságának legfőbb állomásait, illetve néhány eredeti személyes tárgya is megtekinthető.

Az emlékház mellett található a rönkvár, mely az egri vár kicsinyített mása. Aki meglátogatja, közelebb kerülhet a regénybeli történetekhez, elképzelheti az eseményeket. A várkapitány kalauzolása során pedig bepillantást nyerhet a várvédő vitézek életébe.

Igazán jól esik az agárdi Termálfürdőben megmártózni, felfrissülni jó és rossz időben egyaránt. A gyermekeknek kialakított családi élménymedencében a fekvő és álló élményelemek, vízkések, gejzírek, leválasztott gyermekpancsoló garantálja a gondtalan fürdőzést. A fürdő parkjában pedig Keszeg Karcsi Kölyökstrandja várja egész nyáron a pancsolókat.

A Velencei-tó csücskénél található településen, Dinnyésen kialakított Várparkban 18 középkori magyar vár kicsinyített mása csodálható meg, eredeti tájolással. A várakat sétány veszi körül, a sétány mellett pedig magyar királyok, kormányzók, fejedelmek emlékoszlopai állnak.

A tó északi partjára érve Pákozdon a Katonai Emlékparkban a magyar honvédelem történetét bemutató kiállításokat a repülőgép-szimulátor teszi igazán érdekessé. A szomszédban, a Pákozd-Sukorói Arborétumban a halászati emlékekkel ismerkedhetünk és ha az idő tiszta, mindenképp érdemes felmenni a kilátóba körültekinteni kicsit.

Sukorón a falu központjában, a domb oldalán magasodik a Református templom, ahol nagyjaink ülőhelyeit elfoglalva képzelhetjük el, hogy is volt az 1848. szeptember 28-i haditanács.

Lassan körbeérve a tó körül érjük el Velencét, ahol a Velence Korzón sétálva a tengerparti élmény garantált, rossz időben a fedett korzó nyújt védelmet a széltől, esőtől, jó időben a szabadstrand nyújtotta élményekkel frissülve pihenhetjük ki magunkat.

A korzó szomszédságában a gyermekek és felnőttek kikapcsolódása biztosított, hiszen a VelenceSpa Kid's Oasisában minden megvan, ami az önfeledt játékhoz kell. A felnőttek pedig ellazulhatnak a wellness sokszínű kínálatában.

A Velencei-tótól kicsit eltávolodva Székesfehérvár kínál kikapcsolódást és történelmi élményeket egyszerre. A város szélén, a Bory-vár játékos könnyedséget sugárzó épületegyüttese képviseli Bory Jenő építész-szobrász emlékét.

A belvárosban a Hiemer-házban található a Hetedhét Játékmúzeum, ahová nemcsak a kisgyermekeknek érdemes elmenni! A múzeumban két gyűjtemény van, az egyik Moskovszky Éva és édesanyja játékgyűjteménye, a másik a Réber-gyűjtemény. Az előbbi a gyermeki lét varázslatos világába kalauzolja a látogatót, az utóbbi pedig meseillusztrációi révén vált ismertté.

A város felújított belvárosában sétálva szinte tapintható a történelem, kávézói teraszán üldögélve egy-egy hűvösebb napon is visszarepít a történelembe. A Középkori Romkert Nemzeti Emlékhelyeink sorába lépett, az Órajáték varázslatos játéka pedig nemcsak a fület gyönyörködteti.

A Csónakázó tónál, a Rózsaliget mellett került kialakításra a Koronás Park, ahol a szabadtéri, történelmi emlékeket feldolgozó játékcsoportok mellett az épületben kinect játéksarok várja a nagyobbakat és a felnőtteket.

A Velencei-tótól a főváros irányába indulva Martonvásáron a Brunszvik kastély és parkja hangulata Angliába repíti a látogatót. A Beethoven Emlékmúzeumban a Brunszvik család nőtagjaival folytatott levelezése, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumok találhatók.

Martonvásáron található hazánk egyetlen Óvodamúzeuma, ami a magyar kisdedóvás történetét mutatja be, melyet Brunszvik Teréz alapított 1828-ban.

Kicsit még eltávolodva a Velencei-tótól Etyeket (40 km Gárdonytól) célba véve egyedülálló élménynek lehetnek részesei a filmek szerelmesei a Korda Filmpark Látogatóközpontjában. Interaktív filmes kiállítás és stúdiótúra, csoportok számára Filmbuilding (rövidfilm forgatás), Vadsáv utószinkron, kaszkadőr show és egyéb filmes programlehetőségek várnak.

Ha már Etyeken járunk, ki ne hagyjuk a pincelátogatást és a borkóstolást! A ma itt működő mintegy ötszáz borospince két helyen is védett pincesort alkot, különleges látnivalója a körpince.

A Velencei-tó környéki termőhelyek is az Etyek-Budai borvidékhez tartoznak. Visszafelé a Velencei-tóhoz tegyünk egy kis kitérőt Pázmánd irányába, ahol a Borárium csodás kilátással és még csodásabb borokkal, kemencés ételekkel kápráztatja el a betérőt. A gyermekek só-homokozóban játszhatnak, míg a felnőttek feltöltődhetnek a hang- és fényterápiás sószobában.