A Vértes varázsa

A Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumban igazán felfedezhetjük a Vértes vadászati hagyományát, az Esterházy-ak fővadászának életét, és a Vértes Panoráma Ösvényt is.

A nyár már kopogtat, érdemes tervezgetni és akár egy borúsabb napon is meglátogatni a Csákberényben megnyitott Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumot. A Vértesi Erdő Zrt. által kialakított múzeum legkedveltebb terme a Vértes jellemző élőhelyeit és állatvilágát megjelenítő dioráma az interaktív, tanulást segítő számítógéppel. Ezen kívül 70 fős előadó- és oktatóteremet alakítottak ki, mely alkalmas különböző közjóléti, vadászati és erdészeti előadások, konferenciák megtartására is.

A kiállítást gazdagítja az elmúlt évszázadban a Vértesben elejtett néhány kiemelkedő agancssúlyú vagy érdekességű trófea. A múzeumban festmények, vadászati kitűzők, régi erdészeti geodéziai műszerek és eredeti selmecbányai fakönyvek tárlata fogadja a látogatót.

Kültéri bemutató táblákon látható a Merán és Esterházy család története, illetve az előbbiek híres fővadászának, Öhlmann Péternek az életútja. Az udvaron Kanalas Sándor erdélyi fafaragó művész alkotása, a vadászok védőszentjének, Szent Hubertusnak a szobra csodálható meg. Szent Hubertus példája arra tanít, hogy a vadászt higgadt önmérséklet és a könyörület, a természet iránti alázat, valamint a vaddal szembeni tisztelet kell, hogy jellemezze. Tovább sétálva pillantható meg egy 260 éves, öreg kocsányos tölgy, melynek törzsén, gránittáblán olvashatóak az elmúlt majd két évszázad során a Déli-Vértesben hosszabb időn át szolgáló, kiemelkedő erdészek és vadászok nevei. Ezzel tisztelegve az elődök emléke előtt, a csákvári erdészek régi vágya is teljesült.

A múzeum keddtől péntekig 10-15 óra között,  szombaton 10-16 óra között és vasárnap előre egyeztetett időpontban csoportoknak látogatható.

Az udvar hátsó részéből indul a 4620 m hosszú Vértesi Panoráma Tanösvény. A séta során a valóságban is megismerhetővé válik a természet által kialakított és az ember által átalakított környezet.

A talajviszonyoktól és domborzattól függően sziklagyepek, karsztbokor-erdők, száraz tölgyesek, gyertyános-kocsánytalan tölgyesek, bükkösök, cseresek és kultúrerdők váltják egymást. Ezen társulások legszebb hazai előfordulásai pillanthatóak meg az út során. Tanulmányozható a kopárfásítás és erdőnevelés egyáltalán nem könnyű, embert próbáló munkája is. Vezetést előre megbeszélt időpontban lehet kérni a múzeumvezetőtől.

Szállás TIPP!  Malomerdő Panzió 

Az egykori vadászkastély hangulatát őrző éttermében a vadétel specialitások, a házias és magyaros ízek kedvelői mellett a reformkonyha és vegetáriánus táplálkozás híveinek is emlékezetes gasztronómia élményben lehet részük.  Külön épületben kapott helyet a testi-lelki felüdülést szolgáló finn szauna, valamint a klubszoba, ahol különböző játékok – biliárd, darts, csocsó, kártyajátékok, sakk – biztosítják a szórakozást.

A Vértes hegység felfedezésére gyalog, lovon és kerékpáron is el lehet indulni. A 7 kilométer hosszú tanösvény és az erdei környezetben kialakított 18 kilométeres lovaglópálya mellett, különböző hosszúságú és nehézségű túrák megtételére vállalkozhatnak az aktív pihenés kedvelői.