Extrém kalandok a Királyi Régióban

Kell egy kis izgalom a nyáron? Aki különleges vagy kifejezetten extrém kalandokra vágyik, a várhegymászástól a tankkal tipráson keresztül a wakeboardozásig bármilyen őrültséget kipróbálhat. De találunk itt történelmi kalandjátékot, hihetetlenül csillagfényes éjszakát és beszabadulhatunk a filmgyárba is.

Bringával…

Bringaréna - Eplény

Eplényben szinte bármilyen terepen kipróbálhatjuk a kedvenc kétkerekűnket: vad erdei terepen, épített downhill pályákon, vagy nyugisabb családi tekerésen is. A felvonóval gyorsan felcipelhetjük kerékpárokat, így lefelé már csak gurulni kell! A hamisíthatatlan bakonyi táj és a modern alpesi technológia ötvözéséből professzionális és csodaszép pályát alkottak az eplényiek. Az ország egyetlen négyüléses felvonójával az Ámos-hegy tetejére érve rövid sétával elérhető az eplényi kilátó, melynek tetejéről tiszta időben még a Balatont is láthatjuk. Hogy semmit ne hagyjunk ki, gondoskodjunk szállásról is!

Két kerékkel, de másként…

Segway a Bakonyban

Némi kihívást jelent ez az önegyensúlyozó motoros járgány, de ha ráérzünk, a mozgékonysága és a gyorsasága révén egy igazán élvezetes túraszközzel vehetjük nyakunkba a várost.  Számos kezdő és haladó túralehetőség közül választhatunk Veszprémben is. Van könnyed bolyongás a dimbes-dombos Gulya-dombi parkerdőben (Kezdő, 1.5-2 óra, ~10 km), csatangolás távol a várostól a Csatár-hegyen (Haladó, 2-2,5 óra ~16 km), túra a kolostorok és kertek között, azaz az élmények völgyében (Kezdő, 1.5-2 óra, ~15 km), romantikus túra a várhegy árnyékában (Kezdő, 1-1.5 óra, ~12 km) és természetesen túrázhatunk a történelmi városrészben, a várban is (Kezdő, 1-1.5 óra, ~10 km).

Kalandparok!

Sobri Jóska Kaland- és Élménypark, Kislőd

Quad, hófánk, vízi bicikli és az ország leghosszabb drótkötélpályája jelképezi a hírhedt bakonyi betyár, Sobri Jóska  birodalmának kalandos "hadjáratait". A 30 hektáros élményparkban természetesen lóra is szállhatunk, élvezhetjük a friss levegőt, íjászkodhatunk, kipróbálhatjuk a "betyár" raftingot, 21. századi betyárként a túszmentés és mesterlövészképzés mellett a jetskit és más vízi járgányokat is letesztelhetjük. 

Sziklafalon és  a várhegyen

Via Ferrata, Csesznek

A Kőmosó-szurdokban épült három, egyenként 70, 120 és 180 méter hosszú vasalt úton próbálhatjuk ki a sziklamászás és a hegyvidéki kirándulás optimális ötvözetét. A Tálos Zoltán emlékút, az Ostromlók útja és a Várpanoráma út, azaz a három hazai via ferrata útvonalat természetesen nem csak képzett sziklamászók használhatják. Az útvonalak nehézségi fokától függően azonban biztonságot nyújtó felszerelésre, beülőre, sisakra, rögzítő karabinerekre is szükség van, és persze egy tapasztalt vezetőre is. 
Épp ezért beszámolónkban sok segítséget és választ gyűjtöttünk össze a Via Ferrátáról, melyről bővebben itt írtunk>>

Vízen 

Wakeboard, Velence

A profik azt ajánlják, az elő lépés inkább legyen a  vízisítudás, mert ezek után sokkal könnyebb lesz a wakeboard fogásait elsajátitani. Velencén már messziről felismerhetjük a kötélpályás wakebord kábeleit. A vízisí és a szörf ötvözése a bevállalósabbak nagy kedvence lesz. Aki még sosem próbálta, Velencén profi oktatóval sajátíthatja el a sport alapjait, s azután akár egész napos jegyet is vásárolhat.

Kenuval a Velencei-tavon tavon

Expedíciós túrákra indulhatunk a Velencei-tavon. A túrákhoz használt 4-7-8 személyes csapatkenuk kiválóan alkalmasak arra, hogy ősi halászcsapásokat, titkos ösvényeket és a tó vízi világát flefedezzük. A csapatkenukat a teljesen kezdők is biztonsággal birtokba vehetik, hiszen minden kenus számára  evezőt, mentőmellényt biztosítanak. 

Profibb kenusoknak GPS-kaland, kincskereséső túrákat is összaállítottak, melyekben elrejtett ládákat, és meghatározott GPS koordinátákat kell megtalálni. 

Tankkal Várpalotán

Tanktúra és tankvezetés

Ha Rambó a kedvenc filmjeink közé tartozik és már ötször megmentettük gondolatban Ryan közlegényt, feltétlenül keressük fel Várpalotán az offroad tankpályát. A túrára a kalandorok 6 harckocsitípus közül választhatnak maguknak járművet, amellyel az 50 hektáros területen mozoghatnak. A tankvezetés során profi oktató segít és gondoskodik a biztonságos körülményekről.

Filmek világában Etyeken…

Közép-Kelet-Európa első filmes látogatóközpontja Budapesttől 30 km-re, Etyeken található Etyekwood. Az interaktív kiállítás és a stúdiótúra mintegy két órás program, amelyet animátorok tesznek még élvezetesebbé. Nyomozhatunk az Üvegtigris díszletben, láthatunk kaszkadörshow-t, és még szinkronizálhatunk is (ehhez külön be kell jelentkezni). 

A történelem jegyében…

Történelmi lovasjátékok, Sümeg

Sümeg vára a Kisalföld és a Bakony találkozásánál áll évszázadok óta. Napjaink egyik legjobb állapotban lévő vára, ahol a történelmi hagyományőrzés a mindennapok része. A kisvárosban hetente több alkalommal megidézik a lovagkort, a vendégeket autentikus középkori vacsorával kínálják. Családi időtöltésnek zseniális választás a történelmi élménypark, ahol a gyerekek akár egy apródképzőn is részt vehetnek.

Nomadia Szabadidőpark, Ajka

Annak, aki családdal, gyerekekkel érkezik a Bakony és Balaton térségbe, kalandos programokat, egész napos kikapcsolódást kínál Veszprém és Devecser között az ajkai Nomádia Szabadidőpark. A gyerekek bevehetik a palánk játszóvárat (melyben természetesen várbörtön, fegyvertár, vasverde, kaloda és lovagterem is van). Íjászkodhatnak, kardozhatnak, tutajozhatnak, lovagolhatnak, azaz kipróbálhatnak mindent, amire a hétköznapokon nincs lehetőségük, beleélhetik magukat a mesék és regék világába.

Csillagok között…

Csillagda, Bakonybél

A Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben éjszakánként tényleg teljes a sötétség. Kilométereken át csak a szűz természet veszi körül a Pannon Csillagda Látogatóközpontot, ahol a csillagos égbolt élvezete mellett a digitális kütyükről sem kell lemondani: a csillagászati távcsőpark, a digitális planetárium, valamint a csillagászati és űrkutatás-történeti kiállítások, na és persze a 3D mozi segítségével kukkanthatunk bele a távol csillagok és a világegyetem misztikus világába.