Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete

Az egykori Pannónia provincia adta annak a hegynek a nevét (mons Pannonia), amelyen a Szent Márton nevét viselő monostor épült, s amely hamarosan "Szent Hegy" (Mons Sacer) lett. A bencés apátságot Géza fejedelem alapította 996-ban.

Az apátságot fia, Szent István a második évezred kezdetén látta el birtokokkal és kiváltságokkal. Az itáliai és csehországi szerzetesek kezdték meg a közösségi életet, a közös imádságot, a bencésekre jellemző lelkipásztori és kulturális munkát. A monostor tagjai minden nap imádkoznak Magyarország sértetlenségéért.

Az ezeréves szerzetesközösség és épületei együtt éltek és együtt szenvedtek hazánkkal. Az első épületek elpusztultak, de ezeken az alapokon újult meg többször is a templom és a monostor. A mai templom padlószintje alatt, 1993-ban megtalált nyugati apszis valószínűleg az első templomból való, a falak helyenként az 1137-ben felszentelt templom falai, az oszlopok és a korai gót boltozat a XIII. század első negyedében épült fel. A török kor pusztításait 1700 körül barokk stílusban hozták rendbe, a monostor jelentős része ekkor épült, benne a refektóriummal. A XIX. század első évtizedeiben építették a klasszicista tornyot és a könyvtár épületét, XX. századi a gimnázium és a diákotthon olaszos jellegű épülete.

A főapátságban több mint 30 szerzetes él, az iskolában tanuló fiúk száma 320 körül mozog. 2013 óta a látogatóba érkező vendégek önállóan, egy automata tárlatvezető (audio guide) segítségével sétálhatnak végig az épületekben.

A bazilika rangot élvező apátsági templomban román, korai gót, késő gót és reneszánsz részek vannak, ezeket a XIX. századi restaurálás igyekezett egymással összhangba hozni. 2012-ben a bazilika belső tere ismét megújult, s a mai szerzetesközösség liturgikus vízióját tükrözi: ezt keltette életre az építészet nyelvén John Pawson. Ezt a víziót különösen is megihlette a középkori tér beavató jellege: a templom hosszanti elrendeződése, felszálló dinamikája és kelet felé való nyitottsága. Az új térelrendezés ezt a dinamikát már az egyes szerzetes és a keresztény közösség útjának tekinti: Az egyes térrészek ennek fényében nyertek új értelmet – és alkotnak újraértelmezett egységet.

A templom déli oldalához simuló késő-gótikus keresztfolyosót (1486) a monostor legértékesebb építészeti-szobrászati alkotása, a Porta Speciosa, az Ékes kapu köti össze a templommal. A kerengő közelében van a barokk ebédlő és itt található a Főapátsági Levéltár is, amely olyan értékes dokumentumokat őriz, mint például a legrégibb magyar és finn-ugor írott nyelvemlék, a tihanyi apátság alapító oklevele, vagy az 1090 körül kiadott pannonhalmi összeíró-levél az első magyarországi könyvjegyzékkel. Az apátság XIX. századi klasszicista könyvtára mintegy 350 ezer kötetével Európa egyik leggazdagabb kolostori könyvtára. A gyűjtemény legértékesebb darabjai az ősnyomtatványok és kódexek. Kézirattára a magyar egyházi és világi kultúra sok páratlan értékével büszkélkedik. A főapátság gyűjteményei éremtárra, kőtárra, metszetgyűjteményre és képtárra tagozódnak. A könyvtár alatt fekvő kiállító térben ezekből rendezett be a főapátság állandó kiállítást. A nyári hónapokban a Bazilika orgona-hangversenyeknek ad otthont.

A főbejárattal szemben arborétum található, ahol majd' 400 növényfajt gondoznak. Az arborétum szomszédságában, a levendula ültetvény ölelésében található, a IX. századból való Sankt Galleni kolostorterv mintájára kialakított gyógynövénykert. Ágyásaiban a középkorban és a jelenleg is használt gyógy- és fűszernövények kerülnek bemutatásra. Áprilistól októberig látogatható a levendula látványlepárló, valamint a gyógynövény teaház.

A 2000-es évek elején a Pannonhalmi Főapátság visszavásárolta a monostor II. világháborút követő államosítások során elveszített szőlőterületeinek egy részét, míg a borkészítéshez új pincét és borházat létesítet. Mindezzel pedig nemcsak a bencés hagyományok, de nemzeti kultúránk egy nagyon fontos szeletét egyaránt újjáélesztette. Mára a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 52 hektárnyi területen gazdálkodik, kizárólag újonnan telepített ültetvényekről takarít be szőlőt, évi 300.000 palackos termelésével elérte borkészítési kapacitásának újraalapításakor tervezett felső határát. Ismertségnek és elismertségnek örvend szakmai és laikus körökben, borai pedig hazánkban és számos európai országban, sőt a tengeren túl is jelen vannak a piacon, akárcsak a világháborúk előtti történelmi időkben.

2014 júniusától fogad látogatókat a település központjában az Apátsági Múzeum. Az apátsági major 18. században emelt, barokk épületének felújítása után egy 21. századi igényeket kielégítő kulturális turisztikai látogatóközpont jött létre. Az épületegyüttesben időszaki kiállítások, rendezvényterem, valamint egy kávéház kaptak helyet.

A közeli kilátóról szétnézve a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet dimbes-dombos vidékében gyönyörködhetünk. Az ezeréves Főapátság egy része helyi tárlatvezetővel megtekinthető. A istentiszteletek ideje alatt a Bazilikában a vezetés szünetel.

Ajánlott kirándulások:

A folyók városa Győr, hiszen három folyó találkozásánál fekszik. Az ezeréves püspöki székhely emlékei, a hangulatos belváros gyönyörű barokk épületei, a múzeumok és a romantikus folyóparti sétányok hosszabb maradásra ösztönzik a látogatót.

A 82-es úton Veszprém felé folytatva utunkat a Bakony hegységen át elhaladunk Csesznek vára alatt. A XIII. századból származó gótikus várkastély palota és börtön volt, míg egy villámlás okozta tűzvész el nem pusztította. Francia szerzetesekkel 1182-ben alapította Zirc cisztercita apátságát III. Béla király. Az épület a török kori harcok során elpusztult, s az újjáépítés csak a XVIII. században indult meg. A díszes könyvtár faburkolata és padlózata a Bakony különböző fáiból készült. A barokk műemléktemplom és a hozzá csatlakozó apátsági épület mögött nagy kiterjedésű, értékes arborétum található.

Műemlékekben gazdag az egyik legrégebbi magyar város Veszprém. A Királynék városának is hívják, mert a magyar királynékat a város püspöke koronázta meg.

További információ:
Tricollis Tárlatvezető Iroda
9090 Pannonhalma, Vár u.1.
Tel.: 96/570-191, fax: 96/570-192
E-mail: tricollis@osb.hu
Weboldal: www.bences.hu