Kenutúrák kezdőknek

Magyarország bővelkedik a szebbnél szebb vízi utakban. Tökéletes nyári program a csendes evezés, a folyóról megnézni a part menti erdősávokat és homokfövenyeket vagy a tó közepéről figyelni a nádasban megbújó ritka madarakat. Kár lenne kihagyni egy ilyen kalandot, csak azért mert nem vagyunk profi evezősök. Vannak könnyű, de nem kevésbé gyönyörű túrák kezdőknek is.

Nagy folyóink és mellékágai mellett tavaink is kiváló adottsággal rendelkeznek egy-egy vízitúra megszervezéséhez. Az 1-2 órás vízitúráktól az egyhetesekig igen széles a kínálat. A kenuzást összeköthetjük madármegfigyelő, gyalog- vagy kerékpártúrával is. Mindenképp hivatalos túraszervezőnél béreljünk megfelelő felszerelést, mert bár a magyar folyók nem túl vadak, azért alábecsülni sem szabad a szeszélyességüket. Érdemes tapasztalt túravezető segítségét is igénybe venni, aki a „Hogyan üljek be a kenuba?", „Hogy evezzek?", „Hogyan kormányozzak?", „Felállhatok-e menet közben?" és a hasonló gyakorlati kérdések megválaszolása mellett, az útvonalat is ismerteti, és mutatja az utat.

Szinte az összes túraszervező cég kínál vízitúrákat kezdőknek is. Nem kell otthon hagyni a kisgyerekeket sem, hiszen egy szakvezetéses, könnyű túrán, megfelelő mentőmellény birtokában ők is nyugodtan részt vehetnek  a vízi kiránduláson.

Választhatunk előre meghatározott időpontban szervezett túrák közül, de igény esetén bármelyik programszervező szívesen indít más időpontokban is, egyedi kéréseknek megfelelően összeállított túrát.

Nemzeti parkjaink a vízitúra-szezonban garantált, szakvezetéses vízitúrákat indítanak. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban például nyáron heti három alkalommal indul felfedező túra a Vízi Rence túraútvonalon a Fertő-tó nádasának világába.

A Duna-Dráva Nemzeti Park a Vén-Dunán indít szervezett túrákat, ahol többek között a területen élő hódokkal ismerkedhetünk meg. Másik érdekes garantált vízitúrájuk pedig a Duna hullámterén található varázslatos Külső-Béda mellékágon vezet, ahol a kenutúrát követően a lelkes túrázók a Fehér Gólya Múzeumban érdekes tárlatvezetés keretében ismerhetik meg e gyönyörű madarak életét.

A Tisza-tó a vízitúrázók igazi paradicsoma. A kezdő túrázók teljes biztonságban érezhetik magukat a tavon és számos más programmal kapcsolhatják össze a túrát. Például a Tisza-tavi Ökocentrum, a Madárrezervátum, a Tiszavirág Ártéri Sétaút, a Kalandsziget-Tiszafüred mind nagyszerűen kiegészíthetik egy evezős túra napját.

És ha már Tisza, akkor nem szabad megfeledkeznünk, a Felső-Tisza vidékéről sem, ahol a vízitúra során százéves parasztházakkal, fa haranglábakkal és mesebeli középkori templomokkal is megismerkedhetünk.

Ha inkább a Dunától nyugatra vágyunk, akkor érdemes a Szigetköz felé venni az irányt, hiszen az érintetlen természet, a tiszta vizű, békés folyó azonnal rabul ejti a szíveket. A Duna által létrehozott kis vízi labirintus változatos útvonalakat kínál.

A Velencei-tó a legmelegebb tavunk, ezért a napfény tavának is hívják – kenuba ülve a nádlabirintus olyan részeit fedezhetjük fel, amiről a part menti fürdőzés vagy egy hajókirándulás során nem is gondolnánk, hogy egyáltalán létezik. A nyári szezonban hetente több alkalommal indulnak garantált kenutúrák a Velencei-tónál.

Különleges időpontokban, sőt tematikusan is nekivághatunk egy-egy szakasznak: mehetünk napfelkeltekor vagy evezhetünk egy romantikus naplemente fényeiben. Léteznek továbbá kincskereső kenutúrák, de ha komolyabb izgalmakra vágyunk, akkor van lehetőség éjszakai, sőt teliholdas kenutúrára is. Én mindehhez tényleg nem kell semmilyen tapasztalat, de még úszástudás sem kell feltétlenül. A megfelelő felszereléssel, a szabályok betartásával és profi túravezető segítségével minden korosztály biztonsággal élvezheti ezeket a vízi kalandokat.