Lapátos vízi megállóhelyek

Ne lepődjenek meg a vízitúrázók, ha ezentúl „lapátos vízi megállóhelyek" védjegy táblákkal találkoznak a túráik során, ugyanis országszerte már több mint nyolcvan, garantált minőségű szolgáltatásokat biztosító vízitúra megállóhely került regisztrálásra.

A 2015-ben bevezetett új nemzeti tanúsító védjegy a komplex és minőségi szolgáltatásokat nyújtó vízi megállóhelyeket minősíti a csillagok mintájára 1-2-3-4 lapáttal.

Az, hogy hány lapátos minősítést szerez egy hely, a kikötési, kenubérlési, csónak tárolási és sportolási infrastruktúra színvonala mellett függ például a vizesblokk minőségétől, az étkezési és szállás lehetőségektől, de az is befolyásoló tényező, hogy hogyan lehet megközelíteni az adott helyet (tömegközlekedéssel, kerékpárúton és a többi).

A két lapátos megállóhelyeken például már garantált a csomagmegőrzés és az elektromos csatlakozási lehetőség, és még turisztikai programajánló is rendelkezésre áll. A három lapátos vízi megállóhelyeken pedig már evezésoktatás, valamint kenu és kerékpárbérlési lehetőség is biztosított,  őrzött parkoló várja a vendégeket.

Lapátos vízi megállóhelyekkel a Duna, a Tisza, a Rába, a Körösök, a Sajó és Orfű mentén is találkozhatunk, de már további megállóhelyeknél folyamatban van a minősítés, így hamarosan újabb lapátos vízi megállóhelyekkel bővül a garantált minőséget nyújtó, védjegyes szolgáltatók listája.

A minősített, lapátos vízi megállóhelyek aktuális listája itt nyomon követhető.

Még több vízitúráról itt írtunk