Különleges járművek a Balaton körül

Ha nincs kifejezetten strandidő, a Balaton meghódításának akkor is számtalan módon nekiindulhatunk. A kerékpározás külön fejezetet kapott, de most vegyünk górcső alá egyéb, talán kevésbé ismert lehetőségeket is: különleges járműveket – földön, vízen, levegőben.

VÍZEN

Előfordul, hogy az időjárás nem mindig alkalmas fürdésre a Balatonnál, ennek ellenére nem kell teljesen elszakadnunk a víztől, nyugodtan rámerészkedhetünk így is – csak a megfelelő eszközöket kell megtalálni hozzá. Ezek közül az első a stand-up paddle, röviden SUP lehet, mely a kenuzás és a szörfözés keveréke. Egy deszkán egyensúlyozva kell állva evezni, így lehet haladni a hullámok között. Népszerűsége az utóbbi időben rohamosan növekszik, hiszen technikája viszonylag könnyen elsajátítható és nem függ edzettségi szinttől vagy nemtől, kortól, ráadásul igen jól fejleszti az egyensúlyérzéket, s rengeteg izomcsoportot megmozgat. A SUP több helyen is kipróbálható a Balatonnál így Tihanyban, Siófokon vagy Balatonföldváron.

A második különleges vízi eszköz a sárkányhajó, mely Dél-Kínából származik, nevét alakjáról kapta, hiszen tradicionálisan a jármű eleje sárkányfejet, míg vége sárkányfarkat formáz. A haladáshoz 20 evezősre, 1 dobosra és 1 kormányosra van szükség, tehát igen emberigényes közlekedési eszközről van szó, a jó hír viszont az, hogy semmilyen előzetes tudásra nincs szükség, a résztvevőknek csupán egyetlen kritériumott kell teljesítseniük: tudjanak csapatban dolgozni, semmi más nem lényeges. A közös munka pedig mindig kellemes szórakozás. Ezt a fajtáját Balatonfüreden lehet űzni.

LEVEGŐBEN

Repülni többféleképpen lehet, a Nyugat-Balatonnál akár hőlégballonnal is. A Keszthely és Hévíz között elterülő mezőről induló jármű egyszerre 18 utast tud magával vinni a magasba. Akik legyőzik félelmüket és belevágnak ebbe a kalandba, páratlan élményben részesülhetnek. Semmihez sem hasonlítható élmény a felhők közül figyelni a tavon lágyan ringatózó hajókat, a Balaton partját pöttyöző színes falvakat, a végtelen hosszúságú szőlősorokkal tarkított tanúhegyek oldalát és a horizont mögött lebukó Nap utolsó aranysárga sugarait. S hogy mindez ne csak az emlékeinkben éljen, fényképezőgépünkkel olyan különleges képeket csinálhatunk, amilyeneket sehonnan máshonnan. Ráadásul a hőlégballonozás nem igényel sem különleges felszerelést, sem pedig előképzettséget, bárki részt vehet az izgalmas utazáson 6 éves korfelett május elejétől szeptember végéig. A változatosságot garantálja, hogy az időjáráshoz igazított, mindig más útvonalon közlekedik a hőlégballon. 

Érdemes kipróbálni a sétarepülést is például Siófokon vagy Balatonedericsen. Mindkét helyszínen tapasztalt pilóták szállítják jól felszerelt gépeikkel a vállalkozó szellemű vendégeket, akik egy kicsit szeretnének kiszakadni a hétköznapok szürkeségéből, szeretnék maguk mögött hagyni a mindennapi gondjaikat és új nézőpontból tekinteni a világra – szó szerint. A repülőket ráadásul kevésbé befolyásolja az időjárás, így szinte bármilyen útvonalat végig tudnak járni, csak egyeztetés kérdése az egész.

SZÁRAZFÖLDÖN

Szárazföldön az egyik legizgalmasabb program a vadregényes Nagyberek felfedezése kisvasúttal, melynek 14 km hosszú vonala Balatonfenyvesen a vasútállomás mellől indul és a Fehérvízi-láp területén halad Somogyszentpálig. A szinte érintetlen láp- és mocsárvilág különleges, védett növény- és állatfajoknak ad otthont. A 40 perces út alatt a vonatból csodálhatjuk a minden évszakban más arcú Berek szépségét, sőt, ezt nyáron nyitott kocsikban is megtehetjük. Esetleg le is szállhatunk a 3 megállóhely bármelyikén, és felfedező utunkat gyalogosan, kerékpárral, vagy akár kenuval folytatva, tovább gyönyörködhetünk a tájban.

Szintén érdekes lehetőségeket rejt a segway, amely különleges élményt nyújt bárkinek, aki kipróbálja. A kétkerekű, önegyensúlyozó (nem tud felborulni) jármű egyaránt alkalmas városnézésre és terepre. Irányítása roppant egyszerű, testsúlyunk előre- illetve hátramozdításával tudunk gyorsítani és fékezni, illetve a kormányrúd vízszintes irányú mozgatásával fordulhatunk – akár helyben is. Utazás során észrevétlenül javul egyensúlyérzékünk és tartásunk, a közlekedés semmilyen formában sem megterhelő. Ezt a nem mindennapi közlekedési eszköz Hévízen és Zalakaroson kipróbálható, de Balatonfüred és környéke is felfedezhető vele.