Így töltsünk el egy téli hétvégét Zalaegerszegen

Egy szép hosszú hétvége alatt nagyon sok élményt szerezhetünk Zalaegerszegen, megismerhetjük a város téli arcát a sok-sok díszkivilágítással, eltölthetünk egy kellemes délutánt a termálfürdőben és még a misztikus jánkahegyi kirándulás is belefér.
Rúzsa Magdi énekesnő és csapata is Zalaegerszeget választotta úti célnak, akik ráadásul a Toruinform Iroda előtt álltak meg fotózkodni. (A kép egyébként nem Zalaegerszegen készült.) Érdemes benézni városlátogatásaink során az irodákba, mert sok hasznos tippet, térképeket és tanácsot kaphatunk. Ezt az úti ajánlót is a zalaegerszegi Torurinform Iroda javaslatai alapján állítottük össze. 
 

Zalaegerszeg jövüüünk! Egyéb turisztikai információk IS.. nálunk.󾌩󾥱

Szerző: Rúzsa Magdolna2015. december 10.
 
 
 
1. NAP - Göcseji Múzeum, termálfürdő
 
Délelőtt: látogatás a Göcseji Múzeumban
A három állandó kiállítás (Központok a Zala mentén, Kisfaludi Strobl Zsigmond kiállítás, Németh János keramikusművész kiállítása) mellett különösképpen ajánljuk az adventi tárlatot: A Megtestesülés misztériumát. A karácsonyi válogatás a Molnár C. Pál emlékmúzeum és a kecskeméti Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálék anyagából állt össze. A Göcseji Múzeum időszaki tárlata november 12-től december 23-ig várja a látogatókat, 2016. január 13-tól pedig Krosnoi Len Biennáléval várják az érdeklődőket. 
 
 
Délután: fürdőzés a Fedett Termálfürdőben
Az egyedülálló stílusban épült fürdő boltíves kupolás szerkezete csodálatos látványt nyújt. Az épületbe áradó természetes fényt hétvégenként éjjel fényterápiás világítás váltja fel, amit több mint 10.000 izzó biztosít, millió különböző színben pompázva, felejthetetlenné varázsolva az itt eltöltött időt. A három vízeséssel összekötött 33-36 °C-os élménymedence különböző vízi kényeztető lehetőséget rejt, a gyermek várban szivárványcsúszda és vízi játékok várják a kicsiket. Péntek és szombat esténként éjszakai fürdőzésre is van lehetőség. 
 
Késő délután, este:  Zalaegerszeg esti fényei: látogatássunk el Jánkahegyre – a kilátó és a kálvária 
A Jánkahegyi Kilátót 2012-ben avatták fel a városlakók és a turisták örömére. A csodálatos panorámát nyújtó létesítmény a Gyuri Csárda tetején található és egész évben mindenki számára ingyenesen látogatható. Nem messze a kilátótól találjuk a Jánkahegyi Kálváriát. A két világháború között emelt haranglábat 1995-96-ban a környék birtokosai és lakói összefogásával alkották újra – melléje kis kápolnát építettek, ide készített Hadnagy György stációszobrokat.

 
2. NAP - Zalaegerszeg és falumúzeum
 
Délelőtt: belvárosi séta Zalaegerszegen
A Tourinform irodában is elérhető „Zalaegerszeg titkai – Városkalauz a múlt tükrében", valamint a „Megannyi élmény Zalaegerszegen" című prospektusok alapján több útvonal mentén is megismerhetik a megyeszékhely látnivalóit s múltját. 
 
Délután: a Göcseji Falumúzeum
Keddtől szombatig 10 és 16 óra között sétálójeggyel látogatható hazánk legelső szabadtéri múzeuma. A Göcseji Falumúzeum a várost átszelő Zala folyó holtága és egy régi vízimalom körül kapott helyet. A gyűjteményt 22 zalai településről szállították a helyszínre, és a skanzen területén egy 19. századi göcseji települést rekonstruáltak, ahol a látogatók a térség mindennapi használati tárgyaival is megismerkedhetnek (téli időszakban a házak zárva vannak). A Göcseji Falumúzeum régi kisnemesi kúriákat idéző fogadóépületének emeletén a „Kárpát-medence népviselete babákon" című kiállítás kapott helyet. 
 

Nyáron virágba borul, de télen nagyon hangulatos a hófödte Falumúzeum
 
 
3. NAP - Piacozás, Kézművesek Háza, Gébárti-tó
 
Délelőtt:  Hamisítatlan piaci hangulat
A helyi és környékbeli termelők és kereskedők kedden, pénteken és szombaton kínálják portékáikat. Vasárnap a régiségkereskedők és használt tárgyakat kínálók veszik birtokukba a piac területét. A piac érdekessége, hogy évszázadokkal ezelőtt itt állt az egerszegi vár egyik bástyája, melynek helyét ma csupán fehér járólapok jelzik. 
A Vásárcsarnok nyitvatartása: kedd-szombat: 6-13 óráig, vasárnap: 6-12 óráig. 
 
Délután: Kézművesek Háza felkeresése, valamint séta a Gébárti-tó partján
A Kézművesek Háza Zalaegerszegen, a Gébárti-tó mellett található – az egyetlen egész éven át működő népi kézműves alkotóház Magyarországon.
Külső és belső megjelenésében a népi építészet forma- és anyagvilágát idézi. Az alkotóház a népművészek és képzőművészek számára teremt lehetőséget a közös munkára és a kézműves hagyományok ápolására. Csoportokat és egyéni látogatókat egyaránt fogadnak, akiket a népi viselet és ékszerkészítés, korongozás, szövés, nemezelés rejtelmeibe vezetnek be a szakemberek. A ház udvarán kovácsműhely is működik. 

Zalaegerszeg északi részén, a Zala folyótól északra található a Gébárti-tó. A patkó alakú tó két vége bokrokkal, akadókkal teli (0,5-3 méter mély), a tó középső része a gátnál 8-10 méter mély. Parkosított környezete kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál a fürdőzők, vízisportot kedvelők, valamint a horgászok számára. 
 
Megközelíthető a 76-os út felől Andráshidán keresztül, vagy a 74-es út felől Ságodon, vagy Neszelén keresztül.