Via Sancti Martini – Szent Márton Európai Kulturális Útvonal

A kulturális útvonal elsődlegesen azokat a településeket köti össze, ahol Márton az élete során megfordult vagy ahol a tisztelete különösen élénk. A kezdő, illetve a végpont meghatározzák az útvonal földrajzi dimenzióit is.

A mintegy 2500 kilométer hosszú főútvonal Márton szülővárosától, Szombathelytől, az ókori Saváriától, a franciaországi Tours-ig vezet. Ez utóbbi városnak volt a püspöke, sírja is itt található. Nagyjából azt az útirányt követi, amelyet Márton is követett, amikor Pannoniából Észak-Itálián át Galliába utazott. A két végponton kívül olyan fontos településeket érint, mint pl. Ljubljana, Aquileia, Velence, Pavia, Milánó, Vienne. A főútvonal és a kapcsolódó kiegészítő és regionális útvonalak egy egyre bővülő európai úthálózatot alkotnak.

Zarándokok a Szent Márton úton (A Bolygó-patak hídja Ják közelében)

Magyarországon a főútvonal Szombathelytől a szlovén határig vezet, ehhez az útvonalhoz csatlakozik a Pozsonyba, illetve Pannonhalmára vezető út. Több helyi útvonal is kijelölésre került, ilyen pl. a „Via Divide Caritatem" – Baranyai Regionális Szent Márton Út.

Az út jelentőségét az alábbi tények is jelzik:

  • Márton Európa és a keresztény világ egyik leismertebb és legkedveltebb szentje. Európában közel 10.000 templomot szenteltek tiszteletére.
  • Szent Márton tekinti patrónusának több egyházmegye, földrajzi régió (tartomány) és város. (Pl. Közép-Európában a Szombathelyi, a Pozsonyi, a Kismartoni, Munkácsi, Szepeshelyi Püspökség és a Pannonhalmi Főapátság védőszentje.)
  • Finnországtól Olaszországig, Portugáliától Lengyelországig több száz település viseli Szent Márton nevét.
  • A Szent Mártonhoz és a Márton naphoz kapcsolódó hagyományok és szokások a katolikusok és a protestánsok körében egyaránt ismertek.
  • A Szent Márton nap táján már ma is sok helyen szerveznek jelentős kulturális, turisztikai és gasztronómiai rendezvényeket. Szent Márton a szőlő és a bortermelők egyik védőszentje.
  • Szent Márton alakját jelentős műalkotások (festmények, szobrok, zenei művek, stb.) örökítik meg.
  • Szent Márton a segítő ember példaképe.
  • A Szent Márton Út 2013-ban ismételten elnyerte az „Európa Tanács kulturális útvonala" címet.

Pusztacsatár, a Szent Márton út egyik állomása

Szent Márton Út létrehozására az elképzelés 2004-2005 táján született meg. A hátteret magyar, francia, olasz, szlovén, horvát, korzikai, holland és német civil szervezetek adják, akik a munka koordinálására egy közös szervezet is létrehoztak.

A szervezők egyik célja az, hogy gyalog, biciklivel vagy bármilyen más módon minél többen járják végig az útvonal egy hosszabb vagy rövidebb szakaszát, ismerjék meg a mártoni örökséget. A másik cél, a Márton adta példával felhívni a figyelmet a „felelős polgári magatartásra", arra, hogy felelősek vagyunk embertársainkért, környezetünkért.