Zsámbék és premontrei kolostora

Budapestről nyugatra indulva 30 km-t sem kell megtenni, hogy elérjük a Nyakas-hegy lábánál fekvő Zsámbékot. Kétségtelen, hogy aki egyszer már járt Zsámbékon, az nem felejti el egyhamar az itt tett látogatást: az emblematikus templom gyönyörű, romos állapotában is tekintélyt parancsoló látványa bármely évszakban kiváló programot jelent.

A késő román - kora gótikus bazilikát a premontrei szerzetesek építették az 1220-as években, bár helyén már az 1050-es években kőtemplom állt. Az 1763-as földrengés óta, amikor az épület jelentős része leomlott, nem építették újjá, de 1889-től állagmegóvási munkálatoknak köszönhetően megmentették a pusztulástól. 1934-ben tárták fel a templom északi oldalához csatlakozó kolostor falrészleteit, amit a pálosok építettek. Mára ebből az épületből a dongaboltozatos terem, a hajdani refektórium, az alapfalak és a kolostorhoz tartozó pincerendszer maradt meg. A templomrom hétfő kivételével minden nap látogatható 10:00 és 18:00 között (a téli időszakban, november 1 – március 31. között 16:00-ig).

A község másik nevezetessége a Borus Ferenc nevéhez köthető Lámpamúzeum, amelynek tárgyait az 1960-as évektől kezdte gyűjteni. 1979-ben nyílt meg a Lámpamúzeum egy volt lakóházban a Magyar u. 18. szám alatt, jelenleg 1000-1100 db világítási tárggyal.

Végül, de nem utolsósorban a Szent Vendel domborműves Népi Lakóház érdemel említést, amely Zsámbék legrégibb épülete. A lakóházat a környék egyik leggazdagabb állattartója építtette 1740 körül, nevét a homlokzatán látható, pásztorok védőszentjét ábrázoló domborműről kapta. Az épületben látható helytörténeti gyűjtemény 1992-ben nyílt meg és a berendezésével, bútoraival a sváb népművészet és a paraszti élet bemutatását szolgálja.

A település számtalan év közbeni programjai közül a Nyitott Múzeumok Hétvégéje vagy a Múzeumok Éjszakája is jó alkalom lehet, hogy a községbe látogassunk.