Zsámbéki medence felfedezése

Pest megye nyugati kapujában fekvő Zsámbéki medence számos felfedeznivalót tartogat a látogatók számára. Igazán teljes hétvégi programot állíthatunk össze, melybe éppúgy belefér a borkóstolás a helyi pincesorokon és termelőknél, wellnessezés a környék kiváló hoteljeiben, kulturális programok vagy éppen az adrenalin szint növelés.

Szombat délelőtt frissen felébredve kinek- kinek ízlése szerint ajánljuk a zsámbéki Lámpamúzeumot, mely egyedülálló az országban, és 1995-ben bekerült a Guiness-rekordok könyvébe is. A repertoár igazán széles, mécsesektől kezdve 1800 körül készült olajpumpás világítóeszközig sokfélében gyönyörködhetünk. Ha inkább a technika érdekel minket, akkor ideális programnak kínálkozik  a szintén zsámbéki Légvédelmi Múzeum meglátogatása. Az egykori légvédelmi rakétaosztály területén a 20. századi magyar légvédelem titkaiba nyerünk bepillantást.

Szombat délután pattanjunk kerékpárra (kerékpárt akár hotelünktől is bérelhetünk), és irány valamelyik boros pince vagy bortúra keretében többet is felkereshetünk. A régió több településén már régóta foglalkoznak borászattal és hangulatos pincesorok alakultak ki Pátyon, Zsámbékon, Tárnokon, Tökön. Van, ahol a település védett értékei közé tartozik a pincesor és akár több évszázados pincékbe is lejuthatunk a Tárnoki pincesoron több, mint 800 pince húzódik, és megtudhatjuk mi a hasonlóság az Országház és a Tárnoki Pincék között, végül borkóstolóval zárhatjuk a látogatást a Kleman pincében. Tökön a Nyakas Pincében, a 2002-es ÉV BORTERMELŐJÉNEK borait tesztelhetjük.

Estére színvonalas kulturális programnak ígérkezik a Zsámbéki Színházi Bázison való részvétel. Júliustól szeptemberig tartó rendezvénysorozaton színházi előadásra, koncertre, táncprodukcióra válthatunk jegyet, az aktuális műsorról a fesztivál honlapján tudunk tájékozódni.

Vasárnap délelőtt ne hagyjuk ki a Driving Camp-et Budaörsön. A 2012-ben átadott modulokból álló vezetéstechnikai pályán bármilyen vezetéstechnikai tréningprogramon részt vehetünk bármilyen gépjárművel. A friss jogosítvánnyal rendelkezőknek éppúgy hasznos lehet, mint az Off-road tréningre vágyóknak. Az extrém helyzeteket keresőknek is izgalmasnak fogják találni a pálya, hiszen az összes nehezített helyzet előidézhető a tanpályán.

Mielőtt hazautaznánk, mindenképpen ejtsük útba a Budaörsi repteret, ahol séta- és túrarepüléseken át romantikus éjszakai sétarepülésig terjed a paletta. Sőt akár a másodpilóta ülésben 2500 m magasság felett élhetjük át a repülés élményét. Hogy még izgalmasabb legyen helikoptertől kezdve a vitorlázó repülőig sokfélét tesztelhetünk.

Jó utat!