Kaposvár: mindenki kedvenc városa

Kaposvár elsőként vette át „az év települése" kitüntető címet, a magyar lakosság szavazatai alapján. Ezt nem csak természeti és épített örökségének, hanem hihetetlenül dinamikus fejlődésének köszönheti nem csak a város, de meglepetésekkel teli környéke is.

Itt, a „festők városában" született Rippl-Rónai József, az impresszionista festészet kiemelkedő alakja. Villája a Róma-hegyen ma múzeum. Vaszary János, Galimberti Sándor, Kunffy Lajos: mind jeles, nemzetközileg is elismert festőművészek, akik több szállal kötődnek a városhoz, annak korabeli kulturális életéhez. A Csiky Gergely Színház emblematikus épülete és előadásai messze földről vonzzák az érdeklődőket, csakúgy, mint a farsang időszakában rendezett Dorottya-napok. Kaposvár belvárosa igazi békebeli promenád hangulatát adja, nagyrészt a 19-20. század fordulóján épült ki. Az 1911-ben megnyílt Csiky Gergely Színház, a Szivárvány Mozi és Zeneház, a Kaposvári Tudomány és Technika háza, az Ady Endre, Dózsa György, Kontrássy utcák egy-egy épülete, a Városháza a közel 300 kaposvári szecessziós stílusú épület egy-egy gyöngyszeme.

Kaposvár élményfürdője a maga 3462 négyzetméteres egybefüggő vízfelületével az ország egyik legnagyobb ilyen létesítménye. Nevét arról kapta, hogy hatalmas élménymedencéje madártávlatból egy virág szirmait formázza.

A Kaposvár melletti Szennán kialakított, Europa Nostra díjas Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény talpasházaiban, füstöskonyhás épületeiben és portáin emlékezhetünk a hagyományos paraszti gazdálkodásra. A szomszéd zsáktelepülés, Patca a gyerekek paradicsoma, ahol mindent szabad: átváltozhatnak vitézzé a rönkvár falait védve, vagy huszárrá a lovardában, s a hancúrpajta tetőtől-talpig érő szénájában kitombolhatják magukat.

A közeli Kaposmérőn Kassai Lajos többszörös világbajnok és Guinness rekorder birodalmában a lovas íjászatba, az ősi magyar harcművészetbe nyerhetnek betekintést.

A szomszédos Bárdudvarnok egyik kúriája az üvegművészek alkotótelepe. Minden év május 1-jén és augusztus 20-án nyílt napra várják az üvegfúvás iránt érdeklődőket.

A régió egyetlen ötcsillagos szálláshelye, a kutas-kozmapusztai kastélyszálló exkluzív wellness létesítményei és 5 patkós lovardája a luxus igényű vendégeket várja.