Lóháton: ízútvonal a Dél-Zselicben

Kivételesen jó ötvözete a vidéki programoknak a tereplovaglást és a helyi gasztronómiát bemutató dél-zselici ízútvonal, melyen a változatos és csodaszép lovastúrán Zselici-dombság táját fedezhetjük fel - a helyi termékek és kultúra izgalmas kóstolóival.

A régió sokrétű, különleges gasztronómiájába betekintést nyújtó dél-zselici lovastúra varázslatos helyszíneken halad keresztül. A Zselic dombjai mélyén, Kán és Gorica között találhatjuk a KÁCA Tanyát (neve elhelyezkedésére utal). A kis tanyán patakocska szalad végig, festői környezetben őshonos magyar állatoknak nyújt otthont 100 hektáros területével. A házigazdák minden összetevőjében és ízében helyi termékekkel, sajtokkal, füstölt hústermékekkel várják a betérő vendéget.

Ha megfogott a helyi gasztronómia, vegyük az irányt a Mecsekerdő Zrt. által fenntartott Nagymáté Vendégház felé, ahol nemcsak szállásról, hagyományos és különleges vadételekről, hanem lovainkról is gondoskodnak az erdészet munkatársai. Nagymáté területén dimbes-dombos gerinceken át vezető hosszú panoráma vágták várnak a lovasokra.Innen már csak egy kis vágta Gyűrűfű és a Lovastanya Vendégház, ahol megismerkedhetünk az íjászat, a tájfutás és a túrázás örömeivel, valamint a vályogépítészet rejtelmeivel. A háziak nemcsak túrákat vezetnek, főznek is kedves vendégeiknek.

Ha mindig kíváncsiak voltunk arra, kicsida az ibafai pap, Irány Ibafa, és a híres Ibafai Pipamúzeum. A környéken tökéletes ovasszállás a Biedermann báró építtette Sasrét Vadászház! Ugyancsak neki köszönhető a jelenleg is üzemelő Sasrét-Almamellék keskeny nyomtávú erdei vasút, amely mindenképp megér egy kirándulást!

Mi más következhetne a tartalmas kirándulás után, mint egy kis piknik? Erre tökéletesen alkalmas hely az almáskeresztúri Kaba Farm. A dél-afrikai származású Kaba Lamine és svájci felesége, Simone története messzi földön híres, akárcsak remek kecskesajtjaik.

A lovas túra utolsó állomása Bükkösd. Ez a gyönyörű, tavakkal és patakos völgyekkel szabdalt település rendkívül változatos tereplovas adottságai révén országos távlovas bajnokságok helyszíne – és nem mellesleg három kastéllyal is büszkélkedhet! A szabadtartásban élő túralovak naponta találkoznak a természetben élő vadakkal, ezért azokat lovaglás közben is megfigyelhetjük anélkül, hogy hátasunk megriadna. Az ősz ideális időszak a lovastúrákhoz: november megmarad a tölgyfák szép színes lombkoronája.  S ha már itt járunk, vegyük igénybe az egyik túravezető felsőfokú gombaszakértői tudását is, így – ha kedvünk tartja – bátran főzhetünk magunknak gombavacsorát.

A dél-zselici ízútvonal három nap alatt kényelmes erdei lovaglással bejárható, helyi termelőknél szervezett piknik étkezésekkel, vadászkastélyban és erdei hotelben alvással. Tapasztalt lovasok elindulhatnak egyedül is, de a környéken lehetőség nyílik szakképzett lovas túrvezető igénybevételére is.